Toplotno frikcijsko vrtanje

Flowdrill - toplotno frikcijsko vrtanje

Smo zastopnik za podjetje Flowdrill, ki proizvaja karbidno volframovo orodje, ki je sposobno lokalno ogreti material do temperature mehčanja ter se nato pogrezniti v material. Materiala ne odrežemo (temveč tvori rokav okoli luknje) vendar ga potisnemo s pomočjo toplote, ki nastane pri trenju.

Flowdrill je na voljo v različnih velikostih primerni za vrtanje luknje od 1 do 40 mm.

Zgodovina

Prva ideja za uporabo toplotno frikcijsko vrtanje se je porodila že leta 1923 v Franciji. Vendar žal takrat še ni bilo pravih surovin in strojev za izdelavo orodij za torno vrtanje. S tehničnim razvojom in inovativnostjo so leta 1980 razvili prvo komercialno dostopno in zanesljivo torzijsko vrtalo.

Vizija

Nudimo inovativno, zanesljivo ter stroškovno ugodno spajanja materiala. Zagotavljamo tehnično podporo strankam od idejne zasnove do končne proizvodnje.

V skladu s ISO standardom

Flowdrill zagotavlja kakovostne izdelke s poudarkom na zadovoljnih strankah. Naše vodilo je neprekinjeno izbolševanje kakovosti in je naše podjetje privedlo, da je že od leta 2001 v skladu s standardom vodenja kakovosti ISO 9001. ISO standardi so priznani po vsem svetu in dokazujejo kakovost izdelkov in storitev podjetja.

Odgovornost podjetja

Flowdrill visoko vrednoti svoj ugled kot odgovoren dobavitelj. Ne uporabljamo materialov, (kositra, tantala, volframa ter zlata) ki so pridobljeni na spornih območjih Demokratične Republike Kongo ter spoštujemo predpise SEC o konfliktnih mineralih. Poleg tega izdelujemo izdelke, ki jih je mogoče reciklerati. Reciklirani volfram se ponovno uporablja v naših izdelkih kar pripomore k zmanjšanju količine odpada.

Flowdrill

Prednosti:

 • Poveča debelino materiala

 • Primeren za navoje z visoko nosilnostjo

 • Zanesljivost

 • Kratki obdelovalni časi

 • Dolga življenska doba

 • Brez odpadkov, prijemal ter 100% ekološko

Tipična uporaba:

 • Vrezovanje navojev

 • Tesnila

 • Ležaji

 • Zveza pri spajkanju in varjenju


Standard

Material odrine navzven ter tvori rokav na površini. Vrtanje je brez odrezkov. Standardni tip je odvisen od debeline materiala in je lahko v kratki ali dolgi izvedbi.

Flat

Namenjen je vrtanju, kjer ne želimo presežka materiala na površini. To dosežemo tako, da odrinjen material orodje odstrani z vgrajenim rezkarjem. Za debelejše materiale izberemo orodje v dolgi izvedbi.

Aludrill

Zasnovan za obdelavo aluminija. Aludrill ustvari iztsikano luknjo s 120-stopinjskim naklonom.

Povpraševanje

Starterset

Starterset je komplet z vsemi potrebnimi pripomočki za uporabo Flowdrill frikcijskega vrtanja.

Komplet vključuje:

 • Držalo za orodje z aluminjastim hladilnim obročem za toplotno disperzijo. Nudimo več tipov držal, primernih za ročno vrtanje ter CNC stroje.

 • Komplet ključev za pritrditev prijemala

 • Prijemalo ER25 ali ER32. Za hitro in enostavno pritrditev orodja Flowdrill

 • Flowdrill lubrikant. Za daljšo življenjsko dobo ter boljše rezultate

 • Flowdrill olje. Za bolj natančno izdelane navojne izvrtine in daljšo življenjsko dobo.

 • Kratka navodila.


Potrebna oprema

Za uporabo orodja Flowdrilla je potreben vrtalni stroj. Pomembno je, da ima stroj dovolj moči in hitrost vrtenja. Za posamezno orodje je so v katalogu podane tudi zahteve za vrtalni stroj. Ročni vrtalni stroj ne zadošča.

Povpraševanje

Flowtap

Flowtap hladno preoblikuje material ter formira navojno izvrtino. Priporočljivo je, da uporabite Flowtap namesto konvencionalnih orodij, saj tako preprečite slabljenje navojne izvrtine zaradi odstranjevanja materiala.

Flowtap se uporablja na jeklu ter nerjavnemu jeklu. Za aluminij se uporablja posebno orodje Alutap.

Prednosti uporabe orodja Flowtap

 • optimalna žilavost navojne izvrtine zaradi hladnega preoblikovanja

 • brez odrezkov

 • dolga življenjska doba orodja

Povpraševanje

Dodatki

Naši visokokakovostna prijemala za orodja so bila razvita v Švici in vključujejo aluminijasti hladilni obroč. Ta zaradi svoje toplotne prevodnosti odvaja toploto stran od procesa, kar omogoča neprekinjeno proizvodnjo. Nudimo več tipov orodij, primernih za ročno vrtanje ter CNC stroje. Na voljo v velikosti ER25 in ER32.

Na voljo so posebni lubrikanti za uporabi pri procesih z Flowdrill-om in Flowtap-om (FDKS, FDKS2F1 in FDKSF). Lubrikanti zmanjšujejo obrabob in prijemanje osnovnega materiala na orodje. Lubrikanti imajo različno viskoznost za ročno uporabo ali s sistemi za brizganje v obdelovalno zono. Priporočljiv vnos na orodje je na vsako peto luknjo pri gnetenju jekla, ter za vsako luknjo posebaj pri nerjavnem jeklu ali aluminiju. FTMZ je visokotlačni lubrikant posebaj zasnovan za hladno preoblikovanje. Lubrikat je gost ter zagotavlja bistveno daljšo življensko dobo orodja in navojne izvrtine boljše kvalitete. Priporočljiv je nanos FTMZ-ja na orodje pred vsakim procesom vrtanja luknje.

Za avtomatsko proizvodnjo priporočamo enojni sprejni sistem z ločeno kontrolo zraka in tekočine. Sistem je primeren za uporabo z FDKS2F1, FDKSF ter FTMZ lubrikantov.

Povpraševanje